מהי טמפרטורה מומלצת למזגן? – זאת שאלה שרבים שואלים, שאלה שאם נדע את התשובה עליה ונגיע להסכמה, נוכל לחסוך הרבה ויכוחים. לכל אחד יש את הגבול שלו כאשר מדובר על חום וקור, ועדיין יש טמפרטורות שכן יכולות להגיע להסכמה מלאה – השאלה מהי הטמפרטורה המומלצת למערכת מיזוג בקיץ ובחורף? ריכזנו לפניכם את התשובה בצורה מפורטת הנוגעת לכל הנקודות, החל מעלויות חשמל ועד להתאמה לגודל החדר.
מהי טמפרטורה מומלצת למזגן? – צריכת חשמל
האם קיים צורך לכוון את גובה הטמפרטורה למינימום האפשרי במערכת המיזוג? זה מה שרובנו עושים כשאנחנו מגיעים הביתה ביום חם. הקיץ הישראלי הוא לא פשוט, זה מובן לכולנו ועם השנים אנחנו רואים שיש עליה בעוצמת החום במהלך חודשי הקיץ ואף עוד לפני בוא הקיץ. עם זאת, רוב האנשים ירגישו בנוח עם טמפרטורה של 20 מעלות ועד 24 מעלות, גם 25 מעלות יכולות לעבוד היטב. מנגד, אנחנו לרוב ננמיך את הטמפרטורה לתחת 20 מעלות, ואם היה אפשר גם מתחת ל-16 מעלות. אם אתם מגיעים למצב כזה ייתכן ומערכת המיזוג אינה מתאימה לגודל החלל.
יש השפעה לגובה הטמפרטורה מבחינת צריכת החשמל, כל מעלה שאנחנו נוריד מתחת ל-24 בדרך כלל תגרור עליית הוצאות חשמל בשיעור של 3%-5%. זה אמנם יכול להראות שולי ואם נסתכל על זה באופן חודשי העליה תהיה בכמה שקלים עד עשרות שקלים, אבל אם נסתכל על אותו נתון באופן שנתי נוכל לראות עליה של כמה מאות שקלים. יש הרבה מאוד דברים שעשויים להשפיע על הטמפרטורה בחלל החדר והסיבה לכך שאתם צריכים להגיע לשיעור מעלות נמוכה מאוד.
סיבות לכניסת חום לבית:
חלונות פתוחים – אם אתם לא מרגישים את הקור שהמזגן מוציא, ייתכן ויש פתחים מסוימים בבית שעדיין נשארו פתוחים. ייתכן ומדובר על חלונות פתוחים שמאפשרים כניסה של חום מחוץ לבית לתוכו. ייתכן ומדובר על חללים בתוך הבית שנשארו פתוחים כמו חדרים. גם אם בחדרים החלונות סגורים עדיין הקושי לקרר יהיה גדול יותר מכיוון שמדובר על חלל רחב פי כמה וכמה מאשר גודל החלל הצפוי להתקנה. נסו לראות איך החלל מגיב כאשר אתם סוגרים את כל הפתחים ושומרים על קירור נקודתי.
חדירה של אור – פעמים רבות חדירה של אור מחוץ לבית לתוכו תוכל להשפיע על עוצמת הקירור ועל תחושת הקירור מהצד שלכם. במקרים כאלה, אנחנו ממליצים לתלות וילון אטום כדי שבאמת החום לא יחדור לתוך הבית גם כאשר החלון עצמו סגור. השאלה נובעת גם ממיקום השמש ביחס לחדר שלכם, ישנם חדרים שנחשבים למוצלים ויש חדרים שהשמש פוגעת בדיוק בהם. דבר נוסף שעשוי להשפיע על עוצמת החום הוא הכיוון של החדר ביחס לשמש – במקומות בהם השמש פוגעת ישירות בחדר עוצמת החום ואגירת החום תהיה גבוהה יותר.
חלל חדר לא תואם – לפעמים אנחנו פוגשים מתקיני מזגנים שאינם עומדים לצרכים הבסיסיים של המקצוע. כאשר אנחנו רוצים להתקין מזגן בחדר מסוים יש להתאים בצורה מושכלת את תפוקת המזגן ועוצמתו ביחס לחלל החדר. כמו כן, יש עוד משפיעים שאנחנו נרצה לקחת בחשבון בזמן בחירת מזגן ואלו הדברים שציינו לעיל.
מוצרי חשמל – לפעמים מה שיכול להשפיע על החום בתוך הבית הוא לאו דווקא האור או כל גורם אחר. בעיקר כאשר מדובר על מוצרי חשמל ישנים, אנחנו יכולים לראות את ההשפעה שלהם בחלל הבית. אנחנו כמובן מדברים על התנור ולעיתים גם על מקררים. מוצרי חשמל אלו פעולים באמצעות מנוע חזק וכאשר מדובר על מוצרים ישנים או תעשייתיים, יש פליטה עזה של חום בחלל החדר – מה שבסוף משפיע עליכם ועל הסיבה שבגללה אתם מנמיכים את המעלות בצורה כל כך משמעותית.
פתרון VRF – הסכמה כללית
פעמים רבות גובה הטמפרטורה בחלל חדר מסוים יכול להוביל לריבים, וכאשר מדובר על מבנה דו קומתי או מספר חדרים במשרד כלשהו, בחירה של טמפרטורה יכולה להשפיע על מספר רב של אנשים. בדיוק בגלל מקרים כאלה יש את טכנולוגיית VRF, טכנולוגיה המאפשרת לכם להתאים את גובה הטמפרטורה בהתאם לחלל החדר. הטכנולוגיה עובדת עם חיבור מספר יחידות פנימיות ליחידה חיצונית. בדרך הזאת ניתן לשלוט בכל חדר באופן נפרד, כך שאם בחדר אחד המעלה הרצויה היא 25, ואילו בחדר אחר המעלה הרצויה היא 20 מעלות, ניתן לווסת את הטמפרטורה בהתאם.
כיצד נתאים את המזגן לחלל החדר מהי טמפרטורה מומלצת למזגן?
טמפרטורה מומלצת למזגן כאשר לא מדובר על מזגן מיני מרכזי או מזגן עם טכנולוגיית VRF, אנחנו צריכים לדעת להתאים את עוצמת המזגן ביחס לחלל החדר. הבחירה לא אמורה להיות מורכבת, אנחנו צריכים לחשב את כמות ה-BTU ביחס למטר רבוע לחדר. כל כוח סוס שווה ערך ל-9,000 BTU, בין אם מדובר על חימום ובין אם מדובר על קירור. הנוסחה המרכזית לחישוב נכון הוא 500 BTU לכל מטר רבוע.
לדוגמא, חדר בגודל של 25 מ"ר ידרוש כ-16,000 BTU שהם שווי ערך לכ-2 כוחות סוס. כמובן שיש פרמטרים שונים שיכולים להשפיע על הבחירה שלכם כמו כיוון החדר ביחס לשמש, האם אתם משתמשים בחללים פתוחים (לדוגמא סלון) וכמובן, עד כמה אתם סובלים מקור ומחום. כן חשוב להדגיש שכאשר אנחנו בוחרים מעלה נמוכה מ-24 או 25 מעלות סביר להניח שהמזגן ידרוש יותר תפוקת חשמל, מה שיבוא לידי ביטוי בחשבונות החשמל השוטפים.