04-6402727

מיזוג אוויר – המדריך המלא

הקיץ ממש כבר כאן, ובישראל הקיץ חם משמעותית משנה לשנה. כדי לעשות סדר בכל הבלאגן נסביר לכם איך עובדת מערכת מיזוג אוויר, אילו סוגים של מערכות מיזוג אוויר קיימות ומה מתאים לבית שלכם, מה מתאים למשרד וכמה מערכת מיזוג אוויר אמורה לעלות? נדגיש כבר בהתחלה, ככל שהקיץ מתקרב זה הזמן שלכם לבדוק את המזגן שלכם, ואם קיים צורך לתיקונים עדיף לממש אותם עכשיו מאשר בקיץ, שם המחירים כבר עולים.

איך עובדת מערכת מיזוג אוויר?

מערכת מיזוג האוויר הראשונה הומצאה בשנת 1902 על ידי וויליס קאריר, ומאז הייתה הגברה משמעותית של הייצור, וכיום יש מערכת מיזוג בכל בית, בכל רכב ועוד. אבל איך מזגן עובד? מערכת מיזוג מורכבת מכמה רכיבים עיקריים שעובדים במתן קירור או חימום למבנה:

  1. יחידת חיצונית (חלק החיצוני): זהו הרכיב המרכזי במערכת המיזוג וכולל מנוע קירור ומקור חום. המנוע משמש לשדרג או להוריד את חום האוויר החיצוני, בהתאם לצורך הקירור או החימום. הרכיבים החיצוניים מסייעים בזרימת האוויר במערכת.
  2. יחידות פנימיות (חלק הפנימי): יחידות אלו מותקנות בתוך המבנה ומשמשות להפצת האוויר הממוזג בתוך החללים השונים. כל יחידה פנימית מצוידת במנוע ומשולבת עם מערכת צינורות ומאווררים לזרימת האוויר הקירור או החימום לתוך החלל.
  3. צינורות: הצינורות מחברים את היחידות הפנימיות ליחידה החיצונית. דרך הצינורות עובר נוזל הקירור ליחידות בכדי להעביר חום או קירור לחללים הפנימיים. כמו כן, בכל מערכת מיזוג נמצא מערכת בקרה שהיא מקבלת את הפקודה מהשלט.

כיום יש חיישנים מתקדמים בכל מערכות, הם מסייעים בשמירה על פונקציות נוספות כמו שינוי מצבים מבין קירור לחימום, בקרת טמפרטורה שבוחנת את טמפרטורת החדר ובהתאם לכך תגביר או תחליש את האוויר הקר/חם.

היסודות של מערכת מיזוג אוויר הן שלושה מרכיבים: מדחס, מעבה ומאייד. כמו כן, יש נוזל קירור שעובר דרך המערכת וסופג ומסיר חום. כאשר יש עבודה משותפת בין שלושת הרכיבים, המערכת הופכת את נוזל הקירור מגז לנוזל ולאחר מכן חזרה לגז במהירות. חומרי הקירור עובדים בדיוק כפי שציינו, הפיכה מגז לנוזל ולאחר מכן לגז חזרה, חומרי הקירור במצב נוזלי סופגים חום ולאחר מכן הופכים לגז. במערכת מיזוג, נוזל קירור נאלץ לחזור חזרה להיות נוזל כדי לפלוט חזרה חום.

מערכות מיזוג אוויר

ישנן מערכות שונות למיזוג אוויר, כאשר השוני ביניהם או בדרך כלל לא ברכיבים אלא בצורה ההתקנה, מחיר, כוח סוס ואחרים. ריכזנו עבורכם את המערכות הפופולריות:

  1. מזגן עילי – סביר להניח שיש לכם אותו בבית, מזגן עילי. המזגן בנוי כפי שציינו משלושה רכיבים, מאייד, מדחס ומעבה. מזגן עילי כשמו כן הוא, מזגן המותקן בחלק העליון של הקיר ובכך הוא מפזר בצורה יותר טובה את האוויר בחלל. המזגנים יכולים להגיע בגודל שונה בהתאם לכוס הסוס שלהם, כאשר לחדר קטן מתאים כוס סוס אחד עד אחד וחצי, ולסלון בגודל בינוני עד גדול מומלץ לבחור במזגן עם שלושה כוחות סוס.
  2. מזגן רצפתי – כנראה שאין לכם את המזגן הזה, אבל בבית של סבתא שלכם כנראה שכן תמצאו או שהיה לה מזגן כזה. מדובר על מזגן ישן יחסית שעדיין מייצרים אותו בזמנים בהם אין אפשרות להתקין מזגן עילי. מזגן רצפתי מונח צמוד לרצפה והחיסרון המשמעותי שלו הוא שהוא תופס מקום בחלל החדר. גם כאן, המזגן יכול להגיע במספר גדלים בהתאם לעוצמה שלו.
  3. מזגן מיני מרכזי – מזגן מיני מרכזי ומזגן מרכזי הם מזגנים שעובדים על מעבה אחד כמעט תמיד, והוא מפזר בצינורות שלו אוויר חם או קר בהתאם לדרישה לכל חללי הבית. המזגן המיני מרכזי מפזר את האוויר הקר דרך צינורות ייעודיים שמגיעים לפתחים שנמצאים בחדרים השונים. כדי לשלוט במזגן מיני מרכזי צריך להפעיל את כל המערכת – מה שגורם להוצאות חשמל גבוהות יחסית. מזגן מיני מרכזי נפוץ במשרדים, בתים פרטיים ועוד.
  4. מזגן VRF – מזגן VRF הוא מערכת מיזוג אוויר המאפשרת זרימת אוויר משתנה, זאת בניגוד למזגן מיני מרכזי. המאפיין העיקרי הוא שהמזגן יכול לשלוט בכל חלקיו בשונה ממזגן מיני מרכזי שוב. כל עוד המערכת דולקת, אנחנו נוכל לבחור בכל חדר את גובה הטמפרטורה, והאם המערכת תהיה כבויה או לא. מדובר על יתרון משמעותי, זאת מערכת יוקרתית יחסית שבטווח הארוך חוסכת לנו הוצאות גבוהות.

כמה עולה המערכת?

מערכות מיזוג אוויר מגיעות במחירים שונים, אבל חשוב גם לזכור את עלויות ההתקנה ולאו דווקא את עלות המערכת בלבד. מערכות מיזוג אוויר יכולות להתחיל מכ-1,000 ש"ח עבור מזגן עילי פשוט ועד לעשרות אלפי שקלים עבור התקנת מערכת לבניין משרדים. מחיר ההתקנה נקבע גם הוא בהתאם למורכבות העבודה, זמן ההרכבה וסוג המערכת.